Ciljevi nutritivne potpore bolesnika s onkološkim bolestima probavnog sustava jesu poboljšanje kvalitete života, sniženje morbiditeta te poboljšanje ishoda liječenja.
Enteralna prehrana
Pročitaj višeMelanom čini samo oko 2% zloćudnog karcinoma kože, ali uzrokuje većinu smrti. BCC je najčešći oblik karcinoma i obično je sporo rastući i lokalno invazivan dok je SCC drugi najčešći oblik nemelanomatoznog karcinoma kože koji čini otprilike 20% do 30% slučajeva.
Ostale tegobe i stanja
Pročitaj višePothranjenost dovodi do smanjene kvalitete života bolesnika, lošijeg ishoda i slabije podnošljivosti liječenja.
Enteralna prehrana
Pročitaj višePostoji niz mogućih nuspojava koje su povezane s onkološkim liječenjem. Svaki bolesnik i svaka primijenjena terapija individualni su. Teško je procijeniti hoće li pojedinac imati nuspojave i u kojoj će mjeri one biti izražene. Bez obzira na postojanje ili odsutnost nuspojava, i dalje postoji rizik od pothranjenosti ili nedostatka hranjivih tvari.
Prehrana
Pročitaj višeNaše tijelo nije sposobno sintetizirati sve masne kiseline koje su mu potrebne, stoga neke od njih moramo osigurati hranom. Takve masne kiseline nazivaju se esencijalnima, a najpoznatije među njima svakako su omega-3-masne kiseline.
Prehrambene tvari
Pročitaj višeTeme