Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Enteralna prehrana kod onkoloških bolesti probavnog sustava

Ciljevi nutritivne potpore bolesnika s onkološkim bolestima probavnog sustava jesu poboljšanje kvalitete života, sniženje morbiditeta te poboljšanje ishoda liječenja.

Pročitaj više

Karcinom kože - znanje je vaša najbolja obrana

Melanom čini samo oko 2% zloćudnog karcinoma kože, ali uzrokuje većinu smrti. BCC je najčešći oblik karcinoma i obično je sporo rastući i lokalno invazivan dok je SCC drugi najčešći oblik nemelanomatoznog karcinoma kože koji čini otprilike 20% do 30% slučajeva.

Pročitaj više

Zašto je enteralna prehrana važna kod oboljelih od karcinoma pluća?

Pothranjenost dovodi do smanjene kvalitete života bolesnika, lošijeg ishoda i slabije podnošljivosti liječenja.

Pročitaj više

Moj nutritivni status

Postoji niz mogućih nuspojava koje su povezane s onkološkim liječenjem. Svaki bolesnik i svaka primijenjena terapija individualni su. Teško je procijeniti hoće li pojedinac imati nuspojave i u kojoj će mjeri one biti izražene. Bez obzira na postojanje ili odsutnost nuspojava, i dalje postoji rizik od pothranjenosti ili nedostatka hranjivih tvari.

Pročitaj više

Omega 3 masne kiseline su dragocjene masnoće blagotvorna djelovanja za vaš organizam

Naše tijelo nije sposobno sintetizirati sve masne kiseline koje su mu potrebne, stoga neke od njih moramo osigurati hranom. Takve masne kiseline nazivaju se esencijalnima, a najpoznatije među njima svakako su omega-3-masne kiseline.

Pročitaj više