Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Zašto je prikladan unos tekućine iznimno važan za onkološke bolesnike?

Bolesnici koji boluju od tumora, osobito tumora glave i vrata, imaju visok rizik od dehidracije koja može biti uzrokovana samom tumorskom bolesti, ali i različitim načinima liječenja.

Pročitaj više

Pijem li dovoljno vode?

Voda je medij u kojem se zbivaju brojne reakcije u organizmu te ima ključnu ulogu pri oslobađanju organizma od otrova. Važna je za procese disanja, probave, metabolizma, regulaciju tjelesne temperature, pomaže pri održavanju krvnog tlaka i još mnogo toga.

Pročitaj više

Kako prehrana onkoloških bolesnika utječe na tijek liječenja?

Nutritivni status bolesnika uvelike određuje mogućnosti liječenja i u korelaciji je s učinkovitošću primijenjene terapije. Gubitak tjelesne mase prije kemoterapije povezan je s povišenim rizikom od nastanka nuspojava koje nalažu sniženje doze pri sljedećoj aplikaciji ili povećanje razmaka između kemoterapijskih aplikacija.

Pročitaj više

Zalihe vitamina D smanjuju se u zimskim mjesecima i sa starenjem

Vitamin D esencijalan je vitamin iz skupine vitamina topljivih u mastima. Često se naziva i sunčanim vitaminom, jer se vitamin D može sintetizirati u organizmu, točnije u koži pod utjecajem Sunčeva zračenja.

Pročitaj više

Vitamin D i preporuke za nadomjesnu primjenu vitamina D od jeseni

Izvori vitamina D: u ljudi je glavni izvor vitamina D njegova sinteza u koži pod utjecajem izlaganja sunčevom svjetlu. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba, potom u tuni, srdeli, skuši, bakalaru, lososu, plodovima mora (masne ribe i riblja ulja osiguravaju 15- 25% ukupnog unosa), shiitake gljivama, jetri te žumanjku jajeta (osiguravaju 11-13% ukupnog unosa).

Pročitaj više