Glavni izbornik

Odabrana tema: Sve teme

Utjecaj prehrane u prevenciji karcinoma vrata maternice

Karcinom vrata maternice treća je po učestalosti vrsta karcinoma koji je dijagnosticira kod žena u dobi od 30 do 49 godina u Hrvatskoj.

Pročitaj više

Zašto je uravnotežena prehrana iznimno važna kod oboljelih od karcinoma dojke?

Zdrava i uravnotežena prehrana svakomu je važna, a posebno kada je posrijedi dijagnoza maligne bolesti kao što je karcinom dojke. Prikladna prehrana pomaže oporavku organizma nakon liječenja, održanju odgovarajuće tjelesne mase te očuvanju snage i mase mišića.

Pročitaj više

Kako prilagoditi prehranu kod karcinoma jetre?

Osobe s karcinomom jetre često moraju prilagoditi svoju prehranu. Većini bolesnika savjetuje se slijediti dijetu DASH (engl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) koja uključuje obilje voća i povrća, cjelovitih žitarica, umjerenu količinu mesa i mliječnih proizvoda te manju količinu masti, šećera i soli.

Pročitaj više

Prikladan unos tekućine kod karcinoma pluća

Dobro je poznata činjenica da je za održavanje zdravlja, vitalnosti i općega dobrog osjećanja potrebna prehrana koja zadovoljava potrebe za energijom te makronutrijentima i mikronutrijentima.

Pročitaj više

Prehrana prije i poslije operacije karcinoma pluća

Bolesnici u kojih je postavljena dijagnoza ranijeg stadija karcinoma pluća mogu biti liječeni kirurškom resekcijom dijela pluća. Svaki kirurški zahvat u određenom je stupnju stres za organizam, a stanje uhranjenosti bolesnika, uz sámo postojanje maligne bolesti, neovisan je (često neprepoznat) metabolički čimbenik rizika od nastanka komplikacija prije i/ili poslije operacije.

Pročitaj više